1. Home
 2. Tuin
 3. Dahlia: zomerbollen bij uitstek!

Dahlia: zomerbollen bij uitstek!

Dahlia: zomerbollen bij uitstek!
0

Als je van kleur en uitbundige bloei houdt in je tuin zijn dahlia’s onmisbaar. Er is keus uit vele honderden soorten in alle maten. Alle dahlia’s kunnen heel lang bloeien en geven zo je tuin een heel seizoen lang kleur; de dahlia is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot zomerbol van het jaar 2017. Hoe je dahlia’s in je tuin of op je balkon kweekt lees je hieronder.

Snijbloemen

Dahlia’s zijn uitstekende snijbloemen: sterker nog: als je regelmatig oogst stimuleer je de plant om nóg meer bloemen te produceren. Alle reden om een aantal soorten naast elkaar te poten en zo altijd een kleurig boeket op tafel te kunnen hebben. Als je blijft knippen en ook de uitgebloeide bloemen wegknipt kan je tot aan de eerste vorst doorplukken.

Soorten Dahlia’s

Er zijn meer dan 20.000 soorten dahlia’s bekend. Wees er wel op tijd bij als je ze wil bestellen of kopen, want net als bij veel ander pootgoed geldt: op = op. Een hoofdverdeling kan je maken door naar de grootte te kijken: lage en hoge soorten. De lage soorten zijn geschikt voor kleine tuinen of potten op een terras en de hoge soorten (120 cm of nóg hoger) plaats je in de border.

dahlia souvenir d'étédahlia honka

Dahlia’s poten

Je koopt dahlia’s als bollen. Althans, zo heten ze, maar ze zien er meer uit als een soort ovale dinosauruseieren; knollen is een beter woord. Het plantseizoen is vanaf begin april tot midden mei om zo nachtvorstschade te voorkomen.

Je poot ze als volgt:

 • Zoek een zonnige plek in je (moes-)tuin. Sommige dahlia’s worden wel 2 meter hoog en andere maar 30 cm. Gebruik dit om een plek te zoeken waar ze optimaal tot hun recht komen.
 • Werk de grond goed door met bijvoorbeeld een spitvork zodat ze lekker luchtig wordt; verbeter de grond desnoods met compost.
 • Graaf een gat waar de dahliaknol ruim in past. Zorg ervoor dat het gat niet te diep is, want dahlia’s willen graag de warmte van de zon voelen. Ze hoeven dus maar een paar centimeter onder het oppervlak geplant te worden.
 • Leg de dahliaknol in het gat met het stukje oude steel naar boven.
 • Bedek de dahliaknol met de uitgegraven grond.
 • Giet een flinke scheut water over de geplante dahliaknol. Dit zorgt ervoor dat de wortels snel gaan groeien.

dahlia twilight timedahlia bridge view aloha

Onderhoud

Al na een paar weken komen de eerste dahlia’s op. Onderhoud is heel eenvoudig: je hoeft er alleen maar op te letten dat ze niet te droog worden. Bij heet weer geef je dus af en toe flink water. Hoge soorten moet je op een gegeven moment wél een steuntje geven om de door de vele bloemen topzware planten niet te laten omwaaien. Verder moet je… bloemen knippen!

dahlia plukken
Blijf je dahlia’s volop plukken!

Tropische oorsprong

De oorsprong van de dahlia ligt in Mexico, en het is dus een warmteminnende plant die absoluut niet tegen vorst kan. De mexicaan Fancisco Hernadez begon in 1615 over de dahlia te schrijven waarna het niet lang duurde voordat de eerste bollen naar Spanje gingen. De botanicus Andreas Dahl introduceerde in 1804 vervolgens de bloemen in de rest van Europa waarna iedereen ermee begon te kruisen: de basis voor de soortenrijkdom die we nu kennen.

Dahlia weetjes

 • Wist je dat dahlia ook een Griekse meisjesnaam is? De naam betekent letterlijk ‘bloem’. Toeval bestaat niet!
 • Van de holle stengels werden waterpijpen gemaakt,
 • Dahlia’s werden vroeger gegeten. De wortels van bepaalde soorten smaken namelijk naar zoete aardappelen.
 • Dahlia’s werden vroeger gebruikt als medicijn tegen epilepsie…!
 • Heb je geen tuin, maar wel een balkon of terras?Geen probleem: dahlia’s doen het perfect in potten en plantenbakken. Kies dan wel een soort die niet te hoog wordt: ook jij kan dus van de bloemen genieten!

dahlia art fair

Meer Dahlia’s?

Nederlandse Dahliavereniging 

Er zijn in Nederland diverse Dahliaverenigingen, wat wel iets zegt over het belang van het gewas. Op Google kan je een mooi overzicht van deze verenigingen vinden. 

jan de boer
Trotse handelaar met Dahlia’s
Bol AlgemeenBol Algemeen