1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Minder zelfmoorden in buurten met veel groen

Minder zelfmoorden in buurten met veel groen

Minder zelfmoorden in buurten met veel groen
0

In steden en dorpen met veel groen overlijden minder inwoners als gevolg van zelfdoding. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht en NIVEL. De leefomgeving speelt mogelijk dus mogelijk een rol in de aanleiding tot zelfdoding.

Positieve effecten door groen

Mensen die de hand aan zichzelf slaan komen vanzelfsprekend niet zo maar tot hun daad. In de regel is er een reeks aan psychologische, biologische en sociale factoren die hierbij een rol spelen. Het onderzoek toont echter ook aan dat de leefomgeving mogelijk ook van invloed is en dat natuur een positief element kan zijn. Het positieve effect bleek overigens niet te gelden voor alle natuur: er werd geen relatie gevonden met de hoeveelheid water in de omgeving of de nabijheid van de kust.

Langlopend onderzoek

De studie maakt onderdeel uit van een langlopend onderzoek naar leefomgeving en depressie en suicidaliteit. De onderzoekers bekeken de relatie van de gegevens over doodsoorzaken van het CBS met de verhouding groen (o.a. bomen, parken en gras) per gemeente en het aantal suïcides. Er werd rekening gehouden met kenmerken die mogelijk de kans op suïcide verhogen, zoals werkeloosheid, sociaal economische status en afstand tot gezondheidszorg. Ook werd er rekening gehouden met het verschil tussen stad en platteland.

bron: NIVEL

Bol AlgemeenBol Algemeen