1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Planten zijn nóg slimmer dan we dachten!

Planten zijn nóg slimmer dan we dachten!

Planten zijn nóg slimmer dan we dachten!
0

Planten blijken telkens weer slimmer dan we dachten. Recent hebben onderzoekers ontdekt dat ze niet alleen andere planten in hun omgeving kunnen waarnemen, maar ook dat ze slim kunnen reageren als concurrerende planten licht wegnemen.

De strijd om voldoende licht

Het was al bekend dat planten zich kunnen aanpassen als ze te weinig licht krijgen doordat andere planten dat licht wegnemen. Veel planten proberen hoger te groeien dan hun naaste buren, of ze passen zich aan aan de schaduw. Andere planten groeien scheef, zodat ze als het ware weggroeien van hun buren.

Nieuwe ontdekking

Wat onderzoekers nu ontdekt hebben, is dat planten als het ware kunnen voorspellen hoe hun concurrent zal gaan groeien. De plant neemt dus zelf beslissingen over de manier waarop hij zal gaan groeien in reactie op zijn omgeving!

Proefopstelling van de biologen
Proefopstelling van de biologen

Vijfvingerkruid

De biologen hebben deze ontdekking gedaan aan de hand van licht-experimenten met het vijfvingerkruid (Potentilla reptans). Dit veelvoorkomende bloempje reageerde duidelijk op de verschillende soorten nagebootste natuurlijke lichtsituaties en stemde zijn groei er telkens op af.

Bronnen: Scientas.nl, Nature.com

Bol AlgemeenBol Algemeen