De as van goed verbrand en vooral schoon hout is prima te gebruiken als meststof in je (moes) tuin. Je kunt hiervoor de as uit je open haard, de kachel maar ook de barbecue gebruiken. Als je die as nú verzamelt kun je er in het voorjaar je tuin mee verrijken!
Hieronder lees je wat je moet weten over het gebruik van as in de tuin.
Waarom houtas strooien?
As van hout is een rijke bron van kalk, kalium en sporenelementen. Veel planten hebben deze stoffen nodig om gezond te blijven, goed te groeien en een gezonde knoponwikkeling en bloei. Precies wat nodig is in de tuin!
De exacte samenstelling van de as wisselt met verschillende houtsoorten en manieren van stoken (in de regel geldt: ‘hoe heter hoe beter’) maar door de bank genomen is as ongeveer als volgt samengesteld:
- Kalk (Calcium) 25-45%
- Kalium <10% ( Engels: Potash / Pot-ash, what’ s in a name?)
- Overige sporenelementen en verbindingen zoals ijzer, magnesium, zink, koper, fosfaat, mangaan, chroom, molybdeen etc.
Voor een volledige opgave van stoffen klik je op deze link naar UGA
Houtas verzamelen:
Het vroege voorjaar is het moment om de as uit te strooien. Dat komt goed uit, want het “open haard en kachel seizoen” is hier net begonnen: spaar je as dus op. As lost heel goed op in water, je moet het dus kurkdroog bewaren. Een ouderwetse metalen afvalemmer met deksel is hiervoor ideaal. Let er op dat je uitsluitend schoon hout stookt. Hout met verfsporen of geïmpregneerd tuinhout bevat allerlei chemische verbindingen die je absoluut niet in je tuin wil hebben. Ook moet het mooie grijze, goed verbrande as zijn met zo min mogelijk kooltjes: het hout is dan optimaal verbrand en de as maximaal vruchtbaar.
Hoe gebruik je houtas in je tuin?
Je strooit de as aan het einde van de winter uit over je bedden, ongeveer 50-70 gram per vierkante meter. Daarna hark je de as licht in. Simpel!
Houtsoorten voor as
Harde houtsoorten als beuk en eiken leveren de hoogste concentratie mineralen. De as van zachtere houtsoorten kun je ook prima gebruiken, maar bevat wel minder bruikbare stoffen. Let op: gebruik géén as van koolsoorten als bruinkool of steenkool of van barbecuebriketten.
Andere toepassingen voor houtas in de tuin:
- Bestrijding van slakken: de zouten in as zijn niet goed voor slakken. Strooi wat as rondom de aangevallen planten en het werkt. Omdat as makkelijk oplost in water moet je de behandeling wel herhalen als de as nat is geworden.
- Houtas is een probaat middel tegen knolvoet bij koolsoorten.
- Verhogen van de pH (zuurgraad) van je grond: de kalk in houtas bindt de zuren in je grond met een hogere pH (=lagere zuurgraad) als gevolg. Prima als je een zure grond hebt, maar wel iets om mee uit te kijken met zuurminnende planten zoals Rhododendrons, bosbessen etc.
- Verbetering van je compost: je kan de as ook in dunne laagjes en in kleine hoeveelheden verwerken in je composthoop. De as wordt dan opgenomen in je compost. Prima als je bijvoorbeeld zure bladeren wil composteren; je houdt een mooie neutrale compost over.