1. Home
  2. Natuurnieuws
  3. Zeldzame plant ontdekt in de Achterhoek

Zeldzame plant ontdekt in de Achterhoek

Zeldzame plant ontdekt in de Achterhoek
0

In het natuurgebied Stelkampsveld bij Lochem groeit Valkruid, ook wel Wolverlei of Arnica genoemd. Het plantje is zo zeldzaam dat Staatsbosbeheer het beschermt met een speciale korf.

Het televisieprogramma BuitenGewoon van Omroep Gelderland maakte opnames van het gele bloempje, dat tot voor kort op de Nederlandse Rode Lijst van Planten stond als zeldzaam en zeer sterk afgenomen.

Geneeskrachtig

De plant staat al sinds de middeleeuwen bekend als geneeskrachtig. Hoewel het effect vanuit wetenschappelijk oogpunt omstreden is, wordt Arnica nog steeds veel gebruikt als ingrediënt in homeopathische wondzalf.

Meer zeldzame planten

Staatsbosbeheer hoopt dat het plantje zich door de bescherming kan handhaven tussen de dieren en zich mogelijk nog verder ontkiemt. Mensen mogen dit gebied niet betreden. Naast het Valkruid komen er nog veel meer zeldzame bloemen voor als de Welriekende Nachtorchis en de Spaanse ruiter. Het is een relatief nieuw natuurgebied in de gemeente Lochem. Twintig jaar geleden werd het omgevormd van boerenland naar natuurgebied.

bron: Omroep Gelderland
beeld: Pixabay

Bol AlgemeenBol Algemeen