1. Home
  2. Nieuws
  3. Kweek je eigen thee!

Kweek je eigen thee!

Kweek je eigen thee!
0

Dit is écht leuk: zelf thee kweken! Het is kweker Johan Jansen uit Zundert gelukt om een theesoort te vinden die het ook in Nederland goed doet: de echte Camellia sinensis. Nederthee als nieuw product?

Alle smaken.

Met de zelf geoogste blaadjes kan je elke soort thee maken: zwarte, groen en als je wat munt of bergamot toevoegt krijg je vanzelf muntthee of Earl Grey. Thee is een heel bijzonder gewas: het is een van de weinige gewassen die jaarrond geoogst kunnen worden, ideaal dus om thuis zelf te doen. De thee die we normaal drinken komt uit de tropen waar ze jaarrond wordt geoogst: telkens de bovenste twee blaadjes. Die blaadjes krijgen een eenvoudige behandeling waardoor verschillende theesoorten ontstaan: groene en zwarte thee komen dus van dezelfde planten. Hoe je de blaadjes moet behandelen wordt op de website van Tea by Me heel helder uitgelegd.

zwarte-thee glas-thee

Buiten en binnen.

De theeplanten zijn winterhard en kunnen dus gewoon in je tuin waar ze wel 2,5 meter hoog kunnen worden, maar de thee doet het ook heel goed binnen als kamerplant. Je kan dan jaarrond theeblaadjes oogsten en zo zelf thee van maken. Hoe cool is dat?

 

Plantages in Nederland?

Met de theeplanten uit Zundert worden zelfs theeplantages in Engeland en in Duitsland aangelegd. We zijn benieuwd wie dit als eerste gaat doen in Nederland. Net als bij wijn kan je in thee het “terroir” (ofwel de plek waar de plant groeit) terugproeven. Geldersche thee, de Amersfoort blend; de opties zijn eindeloos en het zou zo maar kunnen! Ben jij de eerste die dit in Nederland gaat doen? Laat het ons dan weten, want dit vinden we echt leuk.

Omroep Brabant maakte een leuke reportage over het bedrijf van Johan:

De theeplanten van Johan zijn te koop bij onder andere de theewinkels van Simon Lévelt en bij Groenrijk tuincentra.

logo-thee

Wil je veel meer over thee weten?

Bol AlgemeenBol Algemeen